tiistai 6. toukokuuta 2008

RoPS´n´Rollin värikäs syntyhistoria...

Malcolm Dunkley (vas.), Kojo ja Steve Pollack esittämässä RoPS´n´Rollia...

Vuonna 1991 valmistuneella RoPS:n kannatus-/maalibiisillä RoPS´n´Rollilla on varsin värikäs syntyhistoria. Koko prosessi lähti käyntiin vuonna 1989 ravintola Sampossa, jossa Ahti Pohjalainen, Lasse Katainen ja David Coull pähkäilivät biisiä RoPS:lle.

Tässä vaiheesssa ei RoPS ollut edes antanut millekään taholle tehdä kannustusbiisiä. Sampossa RoPS "Fanitrio" pähkäili kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja.
-Teimme siellä jo sanatkin Gary Glitterin Rock´n´Roll Part 2 -biisiin. Eli samainen biisi, joka soi lähes jokaisessa lätkämatsissa maalilauluna. Sen jälkeen Dave jopa soitteli Lontooseen Glitterin levy-yhtiöön tekijänoikeuksien perään, jos olisimme tuottaneet biisin Rock´n´Roll Part 2 -sävelellä. Mutta se juttu kuivui jostain syystä kokoon, kertaa Pohjalainen tapahtumia vuonna 1989.

Ensimmäisen RoPS´n´Rollin version sanat kirjoitettuna 1989 ravintola Sampossa. (Klikkaa isommaksi!)

***

Kun Jouko Kiistala sitten antoi vuonna 1990 Pohjalaiselle tehtäväksi etsiä sopiva esittäjä tekemään maalibiisiä, otti Pohjalainen yhteyttä Kojoon.
-Olin tuntenut Kojon pitkään ja tiesin hänet myös suureksi urheilufaniksi. Siitä prosessi lähti liikkeelle. Kerroin taustoja, ja pääasiassa minä tein sanoituksen ja Kojo sävellyksen. Kojo sai vielä biisille soittamaan kitaraosuudet legendaarisen Hurriganes-kitaristi Albert Järvisen, jolle levytys oli hänen viimeisensä ennen keväällä 1991 tapahtunutta kuolemaansa. Albert sai Kojolta vaivanpalkaksi Jim Beam -pullon, muistelee Pohjalainen levytyssessiota.
***
Lasse Katainen muistelee, kun levyn demokasetti tuli Rovaniemelle:
- Saimme jossakin vaiheessa demon Kojolta, eikä sitä olisi saanut missään tapauksessa esittää missään. Olimme Daven kanssa lähdössä Tromssaan messuille ja Dave nauhoitti yhdelle C-kasetille perä-perään biisiä molemmin puolin. Kuuntelimme kasettia koko matkan Tromssaan
( 8 tuntia ).
-Yöllä olimme hotellimme yökerhossa, jossa joku brittiläinen tiskijukka soitti musiikkia. Klubi oli täynnä japanilaisia, eikä kukaan oikein tanssinut. Pyysin Davea viemään ”RoPS´n´ Roll”-kasetin tiskijukalle, mutta hän ei suostunut sitä soittamaan.
Mutta kaksikko ei antanut periksi.
- Dave pyysi hotellinjohtajan paikalle ja valitti,ettei heidän tiskijukka suostu soittamaan Tromssan ystävyyskaupunki Rovaniemen tunnusbiisiä. Johtaja kovisteli tiskijukkaa laittamaan biisin soimaan, toteaa Katainen ja muistelee fiiliksen olleen tämän jälkeen mahtavan:
-Koko japanilaislauma syöksyi Daven ja minun ohella estradille rokkaamaan RoPS´n´ Rollin tahdissa ja tiskijukka oli ihmeissään. Tämä oli siis täysin laiton ja tekijänoikeusasetuksien vastainen biisin ensi-esitys, mutta ainakin osoitti RoPS 'n' Rollin toimivuuden, sanoo Lasse Katainen.

***

-Halusimme biisille mahdollisimman paljon julkisuutta. Tunsin TV 2:n taustatoimittajan Juha-Pekka Ristmeren, joka järjesti meille mahdollisuuden purkittaa video "Maailman Kisat" -ohjelmaan, toteaa Pohjalainen.
Videon kuvaus tehtiin Kemin kaupunginteatterin lavalla, jossa Kojo sekä RoPS:n edustusjoukkue lauloi biisin videolle.
Kuvaussessiossa tapahtui huvittava juttu, kun Kojo esitteli itsensä RoPS:n puolalaiselle valmentajalle Jerzy Masztalerille.
-Minä muistaa sinut Kojo. Katsoimme Varsovassa Euroviisua ja sinä otta nolla punkte, sanaili Jerzy.
Kerrankin meni aina niin puhelias Kojo hiljaiseksi.
Vaikka Kojosta liikkuu kaikenlaisia juttuja, niin koko levytyssession aikana hän toimi joka suhteessa ammatimaisella tavalla.
Kojo on monta kertaa jopa heittänyt ajatuksen levyttää biisin uusiksi 2000-luvun soundeilla....

Kojo & RoPS Kemin teatterin lavalla videon purkituksessa...



Ei kommentteja: